Múzeumpedagógiai foglalkozások

 

Aktuális múzeumpedagógiai kínálat:

 

 

 

CSÁSZÁRI PORCELÁNOK, KIRÁLYI KERÁMIÁK (2022.06.10.-)

Hamarosan!

muveszek adomanyozok

 

MŰVÉSZEK ÉS ADOMÁNYOZÓK (2021.06.15.-)

A Művészek és adományozók c. időszaki tárlat a hatvani kulturális intézmény két kiemelt adományozó-művészéről, Gódor Kálmánról (1911-1991) és Gergely Tiborról (1900-1978) emlékezik meg. A három teremből álló kiállítás kétharmad részben a Gódor Kálmán-tárlatot foglalja magába. A Hatvany Lajos múzeum így állít emléket halálának 30. évfordulóján a hatvani lokálpatrióta művésznek.

’56 Hatvanban – interaktív műelemzés
Gódor Kálmán számára minden bizonnyal különleges esemény volt az 1956-os forradalom és szabadságharc. Legalábbis erre utal az a tény, hogy többször is feldolgozta ezt a témát. 1956 gyertyákkal c. művének három változatát is ismerjük, ám egyik sem mutat rokonságot a kanonikus forradalom-képekkel. Nem a dicsőség pillanatát kívánja kimerevíteni, hanem az áldozatadásnak állít emléket. De van e releváns üzenete a kortárs jelenünk számára?
A korcsoportnak megfelelő tárlatvezetés után a tanulók maguk tárják fel a mű mondanivalóját. A cél, hogy a tényadatok ismertetése, majd néhány indító gondolat után a gyerekek önálló észrevételeik mentén, irányító kérdések segítségével eljussanak egy vagy akár több lehetséges értelmezési keret meghatározásához.

A foglalkozás hossza: 35 perc
Ajánlott korosztály: 7-12. osztály
A maximális csoportlétszám 30 fő. A nagyobb létszámú osztályokat csoportbontással fogadjuk.
Ajánlott tantárgy: Magyar nyelv és irodalom, Történelem, társadalmi és állampolgári ismeretek, Vizuális kultúra, Technika, életvitel és gyakorlat


Gódor vagy nem-Gódor? - memória játék
A korosztálynak megfelelő tárlatvezetés után a tanulók egy kvízjátékban vesznek részt, 4-5 fős csoportokra bontva, ahol képpárokból álló vetítést látnak majd. Minden dián egy, a kiállításon látható mű, valamint egy, az egyetemes művészettörténetből kiragadott „hasonmás” alkotás jelenik meg. A cél, a kiállítás képeinek felismerése. A bónusz feladat egy fekete-fehér Gódor reprodukció kiszínezése. A legügyesebb csoport jutalomban részesül.

A foglalkozás hossza: 45 perc
Ajánlott korosztály: 5-8.osztály
A maximális csoportlétszám 30 fő. A nagyobb létszámú osztályokat csoportbontással fogadjuk.
Ajánlott tantárgy: Vizuális kultúra, Technika, életvitel és gyakorlat

 

A foglalkozásra előzetes bejelentkezés szükséges, legalább 3 nappal a tervezett látogatás előtt.
Jelentkezés módja és az igények egyeztetése:
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Telefon: 0637/540-124

 

Korábbi foglalkozások:

 

2_.jpg5_.jpg1_.jpg3_.jpg4_.jpg