Császári porcelánok, királyi kerámiák

1

A Hatvany Lajos Közérdekű Muzeális Gyűjtemény, 2022. június 9-én-án nyitotta meg új időszaki kiállítását ”Császári porcelánok, királyi kerámiák” címmel.

A kiállítás alcíme: "A Hüttl-Aquincum, a Herendi, a Hollóházi és a Zsolnay-gyárak törékeny csodái"

Bővebben: Császári porcelánok, királyi kerámiák

Premontrétől a Zagyva völgyéig - A Premontrei Rend megtelepedése Hatvan környékén

 

A premontrei rendet Xanten-i Szent Norbert (1080/1085-1134) alapította 40 szerzetestársával közösen 1121 karácsonyán a franciaországi Premontréban. A rend idén ünnepli alapításának 900. évfordulóját, melyről Magyarországon a Magyar Nemzeti Múzeum mellett a Hatvany Lajos Múzeum is megemlékezik egy kiállításban.

Bővebben: Premontrétől a Zagyva völgyéig - A Premontrei Rend megtelepedése Hatvan környékén

Egy család emlékezete - Szeretet és összetartozás

2021. július 24-án, délután 17 órakor, a II. Hatvany Kultúrzsongás Fesztivál eseményei között, Egy család emlékezete - Szeretet és összetartozás címmel nyílt kiállítás a Hatvany Lajos Múzeumban.

Bővebben: Egy család emlékezete - Szeretet és összetartozás

Protokoll és Diplomácia kiállítás Hatvanban

A protokoll eredeti értelmében a rendet, rendszert jelentette a régi irattárakban, majd az elnevezés a nemzetközi kapcsolatok szférájában honosodott meg. Napjainkban, mikor sokan szétesőnek érzik világunkat, jó látni, hogy létezik az életnek egy olyan területe, ahol a mai napig a rend uralkodik.

Bővebben: Protokoll és Diplomácia kiállítás Hatvanban

Rákóczi a hadak útján

315 évvel ezelőtt Rákóczi Ferencet, a magyar szabadságharc vezetőjét, Gyulafehérváron az erdélyi rendek fejedelemmé választották. Ezért a magyar Országgyűlés a 2019-es évet II. Rákóczi Ferenc emlékévnek nyilvánította
A Hatvany Lajos Múzeumban 2019. december 17-én nyílt kiállítás Rákóczi a hadak útján címmel. A ráhangolódást a látogatók számára egy montázsfilm segíti, amelyben császári csapatok fosztogatása, egy kuruc portya, illetve csatajelenet, láthatóak és maga az összeállítás az 1906-os kassai újratemetés korabeli fotóival záródik.
A látványos és mind vizuális, mind tartalmi vonatkozásokban gazdag tablók végigviszik a látogatókat a török kiűzése kapcsán kialakult magyarországi helyzettől kezdve a szabadságharc csomópontjain és fordulópontjain keresztül a bukásig, majd az emigráció időszakáig. A kiállításban lévő tárgyak, mint a szablya és a süveg látványa hozzáad a film által teremtett hangulathoz és sort folytatják a Rákócziakkal, és a fejedelemmel kapcsolatos kiadványok, amelyek a látogatók elé tárják a szabadságharc korának leírását tanácsot adva az érdeklődőnek, hogy ha többet akar tudni a az időszakról és a főszereplőkről, akkor mit vegyen a kezébe. A múzeum munkatársai minden korosztályt szeretettel várnak a február végéig álló emlékkiállítás megtekintésére.

Rákóczi 1.jpg20200106_143413.png20200106_143426.png20200106_143500.jpg

„Mikor én kicsike voltam…” A gyermeki élet pillanatai a 20. század első felében

2019. április 11-én új időszaki kiállítás nyílt a Hatvany Lajos Múzeumban. Ahogy már a cím is árulkodik róla, az összeállítás a gyermekkorral, a gyermek családban betöltött szerepével, kötelességeivel és szórakozási lehetőségeivel foglalkozik. A gyermeki élet pillanatainak bemutatásához néprajzi, képzőművészeti és történeti gyűjteményünk anyagait is használtuk, továbbá külső helyszínekről is kölcsönöztünk tárgyakat.
A két helyiséget – pontosabban egy termet és az előtte lévő lépcsőház egy részét – elfoglaló kiállítás végig törekszik a paraszti és a polgári társadalmi réteghez kötődő gyermekek közötti különbségek hangsúlyozására. Az előbbi esetben játék és munka szoros összefonódásának bemutatására és a gyermeknevelés során alkalmazott praktikus megoldások érzékeltetésére koncentrálunk. Az utóbbiban pedig megjelenik az iskolába járás kötelezettsége, továbbá a szórakozási lehetőségek és a tipikus játékszerek szélesebb repertoárjának ismertetése.
Kiemelt „vendégünk” Latabár Kálmán gyermekkori mackója, akit a rákóczifalvai B.A.P. Macihad Macimúzeum kölcsönzött számunkra. A maci május közepéig, a teljes kiállítás pedig előreláthatóan szeptemberig várja az érdeklődőket. Különös tekintettel a gyerekcsoportokra, hiszen számos múzeumpedagógiai foglalkozással is készültünk.

50eves_kiallitas_21.jpg50eves_kiallitas_19.jpg50eves_kiallitas_20.jpg50eves_kiallitas_22.jpgDSC_1220_-_logo.pngjatekkiallitas_es_eloadas_04.jpgDSC_1198.JPGDSC_1184.JPGDSC_1185.JPGjatekkiallitas_es_eloadas_34.jpgDSC_1193.JPGjatekkiallitas_es_eloadas_06.jpgjatekkiallitas_es_eloadas_30.jpgjatekkiallitas_es_eloadas_02.jpgjatekkiallitas_es_eloadas_27.jpg

50 év 50 műtárgy

A Hatvany Lajos Múzeumot 1969. január 1-én hozta létre Hatvan város előljárósága. A kiállítás címe (50 év – 50 műtárgy) már előre sejtette, hogy a kerek évfordulóhoz lett igazítva a tárgyi anyag. Az 50 műtárgy a múzeum négy gyűjteményéből – a régészetiből,a képzőművészetiből, a helytörténetiből és a néprajziból – került ki, és olyan ritkaságok láthatóak, amelyek vagy Hatvan helytörténete szempontjából bírnak különleges fontossággal vagy éppen országos jelentőségük van. Utóbbiakra szép példát jelentenek a képzőművészeti gyűjteményből kiválasztott Korniss Dezső- és Oskar Kokoschka-alkotások vagy a történeti gyűjteményt képviselő 16. századi, magyar nyelvű prédikációs könyv és az I.Ferdinánd alatt íratott nemesi kiváltságlevél. A régészeti anyag között megjelenő, Hatvani-kultúrához kötődő tárgyak helyi jelentősége önmagáért beszél, csakúgy, mint például a néprajzi gyűjteményből a kiemelt falvédők és Bukát Ferenc-féle kerámia.

50eves_kiallitas_05.jpg50eves_kiallitas_07.jpg50eves_kiallitas_04.jpg50eves_kiallitas_01.JPG50eves_kiallitas_14.jpg50eves_kiallitas_11.JPG50eves_kiallitas_10.JPG50eves_kiallitas_13.JPG50eves_kiallitas_08.jpg50eves_kiallitas_12.JPG

Elágazások I.

A Hatvany Lajos Múzeum muzeológusai, tisztelegve az intézmény alapításának 50. évfordulója előtt, 2019-ben új képzőművészeti kiállítás-sorozatot indítottak, melynek első része az "Elágazások -1" címet viseli. A tárlat elnevezése utal a közép-európai, azon belül leginkább a magyar művészet történetének szellemi és stílusbeli változásaira. A jubileumi kiállítás száz év, az 1850 és az 1950 közötti időszak művészi alkotásaiból, könyvészeti remekeiből válogat. Az alkotók közül a legelső - időrendi sorrendben - Barabás Miklósnak Tompa Mihályról készített metszete, amely a nagy magyar költő 1870-ben kiadott verseskötetében jelent meg. A kiállítás magját két magángyűjtemény adja, amelyben kiemelkedő festészeti és iparművészeti alkotások találhatóak, többek között Vaszary János, Egry József és Bihari Sándor munkái. A tárlat megtekintői betekintést nyernek a magyar kultúra gazdag, sok esetben a nyugat-európaival egyenrangú, kiemelkedő minőségű, egyedi alkotásaiba.

A 2019. május 31 -i megnyító képeit IDE kattintva láthatjuk.

DSC_1248.JPGDSC_1245.JPGDSC_1253.JPGDSC_1246.JPGDSC_1243.JPGDSC_1247.JPGDSC_1242.JPG