A legkétkedőbb apostol – Szent Bertalan ünnepe

Újkenyér / Kisasszony havának 24. napján, immáron a Szűz jegyében, a nyár végéhez közeledve, az ősz kezdetét hirdetve Bertalan apostolra emlékezünk.

A 12 apostol egyike, akit Bartholomeus vagy Bartalmaj, illetve Natanael névvel is illettek. Ő volt az, akit Jézus „egy igazi izraelitának” nevez, akiben „nincs álnokság”. Bertalan volt az a tanítvány, aki kezdetben Jézus Messiás mivoltát származása révén kérdőjelezte meg. Ugyanis mikor Fülöp elmondta az örömhírt, hogy megtalálták a Megváltót, vagyis Jézust, József fiát Názáretből (amely Galilea egyik központja volt, amely abban az időben kifejezetten nem zsidó területnek számított), Bertalan azt kérdezte: „Jöhet valami jó Názáretből?”

img1

Mindezek után azonban elfogadta Jézust a várt Megváltónak, mesterének, akit követett útja során. Az utolsó vacsorán, amikor Jézus elmondta, egyikőjük elárulja őt, a többiekkel együtt tiltakozott a vád ellen. A fent leírt hevesség okán Leonardo da Vinci az Utolsó vacsora című festményén Bertalant a kép bal szélén, az asztaltól felállva, arra felháborodottan támaszkodva ábrázolja.

82 16 1 5

A hagyomány úgy tartja, hogy Jézus eltávozása után Örményországba és Indiába ment, végül szörnyű mártírhalált halt hitéért: bőrét lenyúzták, keresztre feszítették, végül lefejezték. Tisztelete a 6. századtól kezdve terjed, ünnepét 1568-ban (az erdélyi vallásszabadságot elfogadó, tordai országgyűlés évében!) vették fel a szentek közé.

Mártírhalála okán a bőrmunkások, csizmadiák, kesztyűsök, könyvkötők, mészárosok, szűrszabók, vargák védőszentje lett. Mivel ünnepe meglehetősen a nyár végéhez közeli, ezért számos helyen az ősz egyik kezdőpontjának is tartották, néhol maga a szüret is ekkor vette kezdetét. Időjósló nap is volt, úgy vélték, amilyen idő van aznap, olyan lesz az ősz is. Göcsejben például vajköpülő napként tartották számon, egy kanállal tettek a vetőbúzába, a lencsébe, hogy elkerülje a vész.

Eme jeles napon néprajzi gyűjteményünkből választottunk műtárgyat, mégpedig egy, az Utolsó vacsorát megörökítő olajnyomatot, amelyen jól látható Bertalan fent leírt megnyilvánulása Mestere szavai hallatára. Érdekesség gyanánt meg kell említenünk, hogy elkészült a festmény nagy felbontású, egészen a részleteket is megmutató online elérsi lehetősége is.

https://ng.24.hu/kultura/2020/06/25/elkeszult-az-utolso-vacsora-nagyfelbontasu-interaktiv-online-valtozata/

Mindezek mellett a Magyarság számára azért is jeles ünnep ez, mert a Szent Korona 19 zománcképe közül az egyik, a legrosszabb állapotban lévő, aki a pártán trónoló Krisztus kép takarásában, János apostol alatt helyezkedik el a keresztpánton.

images

Simon Tamás néprajzkutató

Felhsznált irodalom:

https://www.magyarkurir.hu/hirek/szent-bertalan-apostol2

https://www.facebook.com/szentimregyor/posts/1064317243653970/

https://utolsovacsora.hu/portfolio-view/a-kepen-szereplok-bemutatasa/

https://epa.oszk.hu/02300/02387/00012/pdf/%C5%90si%20Gy%C3%B6k%C3%A9r_2009_2_002-014.pdf

Képek forrásai:

http://www.ferencesekzeg.hu/wp-content/uploads/2022/08/DFyFosUWsAEU6lI.jpg

https://www.magyarkurir.hu/hirek/szent-bertalan-apostol2

https://epa.oszk.hu/02300/02387/00012/pdf/%C5%90si%20Gy%C3%B6k%C3%A9r_2009_2_002-014.pdf