Előadás a hímzett feliratos falvédőkről

Az előző heti, vásárokról szóló néprajzos kiállításmegnyitó (05.05.), valamint a Múzeum első 54 évét összefoglaló tanulmánykötet bemutatója (05.10.) után ismét a néprajzé volt a főszerep.

Simon Falvédő előadás 2023 05 11 JPG 4

Intézményünk néprajzos munkatársa, Simon Tamás a hímzett feliratos falvédők világába kalauzolta el az Érdeklődőket. Szó esett Kovács Ákos egykori igazgató műtárgygyarapításáról, melynek során az 1970-es évek végén közel ezer darabból álló falvédő-gyűjteményt sikerült megteremteni. Sőt 1980-ban egy nagy port kavarvó kiállítás is nyílt Egerben és Hatvanban. Mindezt kiegészítve egy tanulmánykötettel: Magyarországi szöveges falvédők a 19-20. században (Hatvany Lajos Múzeum füzetei 7., 1980)

Simon Falvédő előadás 2023 05 11 JPG 15

Bemutatásra került egy másik, 2011-es kiadvány is, az akkori igazgató, Bihari-Horváth László gondozásában, amely A hímzett képes-feliratos falvédő címmel újratárgyalta a témát, immáron a szocialista sallangok nélkül, valamint egy szakszerű tipológiát is felállított a falvédők témái/szövegei alapján. Utoljára 2016-ban volt egy időszaki falvédő kiállítás falaink között, azóta egy-két helyen, elvétve kerülnek elő, mint például a mostani vásáros kiállításban - oka ennek a helyhiány.

Simon Falvédő előadás 2023 05 11 JPG 16

 

Az előadó ezen zsinórmérték alapján igyekezett a méltán országos hírű gyűjteményt bemutatni (a falvédők kialakulásának történeti előzményével együtt), egy vetítéssel egybekötve. Kezdésnek a két legnépesebb csoportról esett szó, úgymint a konyhai - étkezői témájúak, illetve a szerelmes-párválasztásos mondanivalójúak.

Simon Falvédő előadás 2023 05 11 JPG 9

A gyűjtemény két különleges, valóban speciális részét képezik egyrészt a holland zsánerképeket ábrázolók, valamint a politikai témájúak (I. világháború, Trianon, revízió) - ezekből is bemutatásra került néhány.

Simon Falvédő előadás 2023 05 11 JPG 13

Az előadás után kérdések nem, inkább saját történetek, visszaemlékezések hangzottak el a Közönség részéről, sőt az egyik kedves Érdeklődő maga is hozott egy falvédőt, amelyet a mai napig őriznek a családi hagytékban.

Simon Falvédő előadás 2023 05 11 JPG 18

Végezetül elmondható, hogy bár "eljárt az idő" az alapvetően tömeggyártott, de mégis kézzel hímzett feliratos falvédők és azok sablon üzenetei fölött, azonban a jobb élet utáni vágy, valamint egy alapvető tartást (és esztétikai élményt) adó mérce fölött nem. Mert amikor elvész az alapvető "jó - rossz" / "követendő - elutasítandó" erkölcsisége, bármit meg lehet tenni, következmények nélkül, büntetlenül. Ez pedig megállíthatatlanul az adott közösség, társadalom válságához, majd széthullásához vezet - jelenünkben sajnos kezdenek láthatóvá válni ezek jelei.

Az eseményen készült képeket Ocsovai Zoltán készítette, köszönet érte.

Simon Tamás néprajzkutató