Lourdes-i jelenés – a Betegek Világnapja (02.11.)

A közel negyven Boldogasszony (Mária) ünnep közül egy viszonylag „újkeletűre”, a XIX. század második feléhez kapcsolódóra, jelesül az 1858-as Lourdes-i (első) jelenésre emlékezünk.

Jégbontó / Böjtelő (február) havában, éppen a mai napon évfordulós esemény, hogy 165 esztendeje a tizennégy éves Bernadette Soubirous-nak a Lourdes melletti Massabiellel-barlangban megjelent Boldogasszony (Szűzanya), aki különféle üzeneteket és kéréseket tolmácsolt a lánynak. A jelenés 18 alkalommal történt meg, ezek egyike alkalmából forrás fakadt a barlangban (amely kimagaslóan bővizű és ahol számos gyógyulás történt), majd egyre többen és többen látogattak a helyszínre, ahol néhány évvel később, 1876-ban templomot is emeltek, amelynek IX. Piusz pápa bazilika címet és előjogokat adományozott. 1908-tól a jelenések első napja (02.11.) az egész Egyházban ünnepnapnak minősül. 1993-tól II. János Pál pápa kezdeményezésére a Betegek Világnapja lett.

Lourdes Bernadett

Hatvani vonatkozása is van a mai ünnepnek, ugyanis 1934-ben az újhatvani templom kertjében építették meg a hívek egy hónapi munkával a franciaországi barlang kicsinyített mását. A munkálatokat a kastély egykori főkertésze, Neckuen Horst (Nyíres János) irányította. A barlang a mai napig áll, azonban egykor patinás, szépen gondozott kertje már sajnos a múlté.

újhatvani Lourdesi barlang

Simon Tamás néprajzkutató

Irodalom:

https://www.magyarkurir.hu/hirek/szuz-maria-lourdes-i-jelenese-betegek-vilagnapja

https://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/a_betegek_vilagnapja

Bacsa Tibor - Hatvani Márk: Hatvan képes levelezőlapok tükrében. 2012.152.

 

Képek forrása:

http://www.ferencesekzeg.hu/szuz-maria-lourdes-megjelenesenek-emleknapja-betegek-vilagnapja/

https://szentlaszlokisvarda.hu/2021/02/12/februar-11-a-lourdes-i-jelenesek-emleknapja/

https://www.facebook.com/groups/935111483186083/search?q=lourdes