Boldogasszony ünnepek a néphagyományban - Simon Tamás előadása

Boldogasszony előadás 2023.02.02. 4

A Hatvany Lajos Múzeum néprajzkutatója, Simon Tamás a Boldogasszony ünnepekről tartott előadást az Ady Endre Könyvtárban 2023.02.02.-án. Témaválasztását azzal magyarázta, hogy annak ellenére, hogy a mulatozástól, báloktól, lakodalmaktól hangos farsang idején járunk, a néphagyomány mégis csak szakrális ünnepekkel igyekezett ellensúlyozni a profán mindennapokat.

Ezen felül pedig az előadás estéjén ünnepeljük Tűzgyújtó, vagy Gyertyaszentelő Boldogasszony napját, amely egyrészt az újdonsült anya tisztulásának, másrészt pedig a gyermek Istennek való bemutatásának felajánlásának emlékét őrzi.

Az előadó elsőként a női életút mentén haladva vette sorra a Boldogasszony ünnepeket, amelyek a 16. századi reformációig az egész nyugati világban általánosak és népszerűek voltak. Ezen ünnepek például a szeplőtelen fogantatás (Máriáé és nem Jézusé!), a születése (Kisasszony), templomban való bemutatása, eljegyzése, majd a szeplőtelen megfoganás az angyali üdvözletkor (Gyümölcsoltó Boldogasszony), találkozása Erzsébettel (Sarlós Boldogasszony), végül Mennybe vétele (Nagyboldogasszony). ).

Másodikként a Jézushoz is kapcsolódó ünnepek következtek, mint a vízkereszt, a gyermek bemutatása (Gyertyaszentelő Boldogasszony), vagy Boldogasszony hét öröme és hét fájdalma.

Végezetül azon ünnepeket ismertette, amelyek az évszázadok alatt, általában jelenések által alakultak ki, mint például a Havas-, Fogolykiváltó-, a Segítő-, Lourdes-i- és a Fatimai Boldogasszony.

Az előadó külön kitért a magyarság, illetve a mindenkori magyar állam és Boldogasszony szoros, mondhatni egyedülálló kapcsolatára, melyet az 1038-as istváni Országfelajánlás pecsételt meg, és amit már többször megújítottak. Ennek emlékére 1896-ban pápai engedéllyel bekerült az egyházi naptárba a Magyarok Nagyasszonya ünnepére, amelyet október 8-án (Koppány napján) tartanak.

Zárásként a női és férfi szerepek helyreállításáról, azok fontosságáról és egymásra gyakorolt ​​hatásairól hallhatott összefüggéseket és üzeneteket a Közönség, valamint egy felhívást is intézett a kutató a jelenlévők felé: gyújtsanak vissza legalább egy mécsest, vagy gyertyát este (sőt akár minden este), hogy kerüljön az Élő Tűz a mindennapi életbe – kapcsolódva ezzel a hagyományokhoz, a megtartó gyökerekhez.

Fotók: Ocsovai Zoltán

Boldogasszony_előadás_2023.02.02._4.JPGBoldogasszony_előadás_2023.02.02._2.JPGBoldogasszony_előadás_2023.02.02._1.JPGBoldogasszony_előadás_2023.02.02._3.JPG