Szent Lúcia ünnepe – Luca-napja

A „karácsonyi tizenketted” kezdetén, Álom / Karácsony (december) havának 13. napján a III-IV. század fordulóján élt, szüzességét és tisztaságát megtartó szicíliai mártír Szent Lúciára emlékezünk.

Hitének megingathatatlansága, és ezért még a szenvedés vállalása, valamint tiszta, példamutató élete folytán már igen korán, az V-VI. században igen jelentős tisztelete alakult ki, amelyből az évszázadok során természetesen a vallási tartalom és jelentés mellett néphagyományi kereteket, formát és szokásrendet (hiedelmeket) öltött.

Szent Lúcia

Szent Lúcia szobra Siracusában

Luca-napja a karácsonyt (amely korábban naptárilag is egybeesett a téli napfordulóval) megelőző „tizenketted” kezdetét jelentette, amikor a várakozás a legerőteljesebb, hiszen egyre nagyobb a sötétség, a nappalok még rövidebbek, már legalább a második, ideén pedig a harmadik adventi gyertyát is meggyújtottuk. Ezen időszakban a népi hiedelmek szerint, kivált Luca-napkor még nagyobb az ártó lények, szellemek és boszorkányok járása, akik rontás hoznak az emberekre.

A fentieket tekintetbe véve számos hagyomány kapcsolódik Álom (december) 13.-hoz. Ilyen például bizonyos tevékenységek tiltása (fonás, varrás, kenyérsütés, kölcsönadás-kérés, takarítás), a tyúkok „biztatása” a bőséges tojáshozamhoz és szaporulathoz. Védelmező mágiaként helyenként fokhagymafűzért akasztottak az ajtóra, fokhagymát dugtak a kulcslyukba, kést szúrtak az ajtófélfába stb.

Termékenységvarázslás gyanánt búzát ültettek egy kis tálkába (Luca-napi búza), hogy karácsonyra szépen meghajtva biztosítsa a jövő évi bő termést. Férj- és időjóslást is végeztek e napon, illetve talán leghíresebb szokás a Luca-szék készítése. Ezt 13 napon át, 9 féle fából állították elő, amelyet a 24-i Szentesti misére kellett befejezni, hogy ott egy fehér krétába rajzolt körbe helyezve, arra felállva megláthassák a boszorkányokat.

Luca szek

Luca-szék

luca búza Luca-búza

Ha nem is lidércek és boszorkányok hada keseríti életünket, azonban a karácsony előtti készülődés, rohanás-vásárlás lázában egyre feszültebbek, türelmetlenebbek vagyunk egymással, amely valóban meg tudja rontani és nehezíteni az ünnepi hangolódást és emberi kapcsolatainkat. Éppen ezért álljunk meg egy percre, gyönyörködjünk a gyertyák fényében, a felkelő Nap kissé gyenge, de mindig eljövő felkeltében, egymásban.

Simon Tamás néprajzkutató

Források:

https://www.arcanum.com/hu/online-kiadvanyok/MagyarNeprajz-magyar-neprajz-2/vii-nepszokas-nephit-nepi-vallasossag-A33C/szokasok-A355/jeles-napok-unnepi-szokasok-A596/december-A912/december-13-luca-napja-A927/

Szent Lúcia szobra https://www.magyarkurir.hu/hirek/szent-lucia-szuz-vertanu

Luca-napi szokások https://www.muravidek.re/hu/aktualis/turizmus/luca-napi-szokasok-es-hiedelmek

Luca-szék https://korosisuli.hu/luca-nap-es-hagyomanyai/

Luca-napi búza https://lurkovilag.hu/vessunk-luca-buzat/