Szent Demeter napja (pásztorünnep) - Szent Koronás nap

Magvető / Mindszent (október) havának 26. napján Szent Demeter (Dömötör) vértanúra, katonaszentre emlékezünk.

Zománcképe a Szent Koronán is megtalálható, Gábriel arkangyal mögött, Szent Györggyel egy vonalban. Már ez is jelentőssé teszi alakját és az általa képviselt „minőséget” számunkra.

5bbcc3d1eda44b569f0495d80d9f087a

Szent Korona

 

A jeles katona és keresztény térítő a Szerémségben, Szávaszentdemeteren (római nevén Sirmium) született 270 körül. Elsősorban az ortodox hagyományban van kiemelt tisztelete, illetve a görögöknél, ugyanis Szaloniki városában végezték ki megingathatatlan hitéért, ott szenvedett mártírhalált.

Nemzetünknél szintén kiemelt fontosságú volt ünnepe, egyrészt a vitézi időkben vált védelmezővé, akihez a harcosok, katonák fohászkodtak. A török időkben hadi határnapnak számított „Kászim napja”, amikor abbamaradtak a harcok és az oszmán sereg elindult a tél elől vissza Isztambulba – 1552-ben Eger ennek is köszönhette megmenekülését.

SvetiDimitrije

Szent Demeter egy ortodox ikonon

 

Még 1806-ban is a szegedi palánk városrész „polgárőreinek” hadi zászlaján is szerepelt a következő vers:

Nagy vitéz Dömötör, kérjük alakjaid

E palánki gyalog csoport, hív bajnokid:

Légy gondos vezérünk, ha szükség kívánja,

Mert javáért Szeged mindenét fölszánja.

Másrészt a pásztorok is védőszentjüknek tartották, ugyanis a behajtás, számadás, elszámolás, a szolgálat megszűnése – meghosszabbítása e naphoz kötődött –, ezért juhászújévnek is nevezték. Jeles esemény volt a dömötörözés, ami több napon át tartó mulatozást jelentett, néhol pedig állatszentelést, illetve állatvásárokat is tartottak (pl. Kunmadaras). Időjósló nap is, úgy tartották, ha hideg szél fúj, kemény tél lesz.

DSC 1721

Gyurkó Pál faragványa a HLM gyűjteményében

 

A Hatvany Lajos Múzeum gyűjteményében is található néhány faragvány, a híres Gyurkó Pál egykori hatvani számadókanász keze munkája. Ilyen például díszes ivócsanak, cigarettatartó, kanál, kürt. Ne feledjük, évezredekig az élet, a jólét és a gazdagság legmeghatározóbb fokmérője a jószágállomány (ménes, gulya, nyáj, konda) volt, amely egy biztos megélhetést jelentett nem csak a tulajdonos, hanem a pásztortársadalom és családja számára is.

Gyurkó Pál csanakot farag

Gyurkó Pál ivócsanakot farag

 

Simon Tamás néprajzkutató

Felhasznált irodalom:

Magyar Néprajzi Lexikon https://www.arcanum.com/hu/online-kiadvanyok/Lexikonok-magyar-neprajzi-lexikon-71DCC/d-723CA/domotor-demeter-napja-7246A/

Magyar Néprajz VII. https://www.arcanum.com/hu/online-kiadvanyok/MagyarNeprajz-magyar-neprajz-2/vii-nepszokas-nephit-nepi-vallasossag-A33C/szokasok-A355/jeles-napok-unnepi-szokasok-A596/oktober-A87D/oktober-26-domotor-napja-A888/

Bálint Sándor: Ünnepi kalendárium http://mek.niif.hu/04600/04657/html/unnepikii0081/unnepikii0081.html

Csukovits Anita: "Pásztor családból származom..." Palócföld 56. évf. 3. sz.http://www.epa.hu/03200/03286/00101/pdf/EPA03286_palocfold_2010_3_083-088.pdf