Korábbi kiállításaink

„Mikor én kicsike voltam…” A gyermeki élet pillanatai a 20. század első felében

2019. április 11-én új időszaki kiállítás nyílt a Hatvany Lajos Múzeumban. Ahogy már a cím is árulkodik róla, az összeállítás a gyermekkorral, a gyermek családban betöltött szerepével, kötelességeivel és szórakozási lehetőségeivel foglalkozik. A gyermeki élet pillanatainak bemutatásához néprajzi, képzőművészeti és történeti gyűjteményünk anyagait is használtuk, továbbá külső helyszínekről is kölcsönöztünk tárgyakat.
A két helyiséget – pontosabban egy termet és az előtte lévő lépcsőház egy részét – elfoglaló kiállítás végig törekszik a paraszti és a polgári társadalmi réteghez kötődő gyermekek közötti különbségek hangsúlyozására. Az előbbi esetben játék és munka szoros összefonódásának bemutatására és a gyermeknevelés során alkalmazott praktikus megoldások érzékeltetésére koncentrálunk. Az utóbbiban pedig megjelenik az iskolába járás kötelezettsége, továbbá a szórakozási lehetőségek és a tipikus játékszerek szélesebb repertoárjának ismertetése.
Kiemelt „vendégünk” Latabár Kálmán gyermekkori mackója, akit a rákóczifalvai B.A.P. Macihad Macimúzeum kölcsönzött számunkra. A maci május közepéig, a teljes kiállítás pedig előreláthatóan szeptemberig várja az érdeklődőket. Különös tekintettel a gyerekcsoportokra, hiszen számos múzeumpedagógiai foglalkozással is készültünk.

50eves_kiallitas_21.jpg50eves_kiallitas_19.jpg50eves_kiallitas_20.jpg50eves_kiallitas_22.jpgDSC_1220_-_logo.pngjatekkiallitas_es_eloadas_04.jpgDSC_1198.JPGDSC_1184.JPGDSC_1185.JPGjatekkiallitas_es_eloadas_34.jpgDSC_1193.JPGjatekkiallitas_es_eloadas_06.jpgjatekkiallitas_es_eloadas_30.jpgjatekkiallitas_es_eloadas_02.jpgjatekkiallitas_es_eloadas_27.jpg