Nemzeti Kulturális Alap

Restaurálási pályázat keretén belül újultak meg műtárgyaink

A Nemzeti Kulturális Alap Múzeumok Kollégiumától 2021-ben pályázati támogatást (Pályázati azonosító: 209111/28, Adatlap azonosító: A2026/N847) nyertünk a néprajzi gyűjteménybe tartozó viseleti darabok és egy Joris Georg Houfnagel-metszet restaurálására.

Az 500.000 forintnyi forrásból idén hét tárgyunk esett át állományvédelmi kezelésen. A textilek többsége a hatvani viselet részét képezik (menyecske ing, menyasszonyi blúz stb.), tisztítást és vegyszeres kezelést végeztek rajtuk. Ezek mellett egy csikóbőrös kulacsot is sikerült konzerválunk, bőrszíjait rőgzíteni és kiegészíteni.

A  Houfnagel-metszet restaurálása pedig időszerű és fontos feladat volt, mivel ennek a metszetnek a színes párja jelenleg az utazó Géniusz Vándorkiállításon látható országszerte (erről hírt adtunk honlapunkon: http://hatvanymuzeum.net/index.php/hirek-rendezvenyek/712-hatvani-mutargyak-a-magyar-geniusz-vandorkiallitason), így most ez a nyomat helyettesíti ideiglenesen színes párját a Hatvany Lajos Múzeumban.

A néprajzi tárgyakat Harazin-Szabó Krisztina textil-és bőrrestaurátor, a metszetet a Gy. Molnár Kerstin vezette ArchivArt Könyvrestaurátor Műhely Kft. restaurálta. 

NKA_csak_logo.pngviselet_3.jpgviselet_6.jpgviselet_7.jpgviselet_4.jpgviselet_2.jpgviselet__1.jpgviselet_5.jpg